De seneste års tidsperiode, 2015-2018, har været præget af øget fokus på tværsektorielle samarbejder og partnerskaber, både regionalt og nationalt. Fire indsatsområder udgør kernen i denne udvikling og danner grundlaget for en fortsat styrkelse af samarbejdet mellem offentlige myndigheder, virksomheder og organisationer. Nedenfor gennemgås hvert af de fire indsatsområder og deres betydning i denne periode.
1. Uddannelse og kompetenceudvikling
For at kunne imødegå udfordringerne på arbejdsmarkedet i en tid med øget global konkurrence og teknologisk udvikling er det afgørende at have veluddannede borgere. Dette kan opnås gennem gode uddannelsesmuligheder samt målrettet kompetenceudvikling.
I 2015-2018-p
perioden er der sket et øget samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner på tværs af landets grænser. Både kommuner, regioner og den nationale regering har arbejdet sammen om at skabe bedre rammer for unge såvel som voksne indenfor erhvervsuddannelser, grundskola och högre utbildningeter samt videreuddannelsesmuligheder.
2. Bæredygtig vækst
Bæredygtig vækst er et af de vigtigste indsatsområder for en grøn omstilling og en succesfuld fremtid i en verden præget af klimaforandringer. Samarbejde mellem private virksomheder, offentlige institutioner og forskningsmiljøer, både på nationalt og regionalt niveau, er afgørende for at skabe bæredygtige løsninger og konkurrencefordele.
Eksempler på bæredygtigt samarbejde i denne periode inkluderer partnerskaber mellem kommuner og virksomheder, som skaber lokale bæredygtige løsninger inden for energiforsyning og affaldshåndtering samt nationale projekter for grøn energi og transport.
3. Innovation og iværksætteri
Innovation og iværksætteri er nøglefaktorer for økonomisk vækst og beskæftigelse. I 2015-2018 perioden har vi set en øget indsats fra den danske regering, regioner og kommuner for at styrke innovative miljøer og støtte iværksættere gennem samarbejdsprojekter.
Dette inkluderer blandt andet styrkelse af eksisterende videns- och forskningsinstitutter samt oprettelsen af nye innovationscentre, inkubatorer samt start-ups netværk til at hjælpe nystartede virksomheder med at få fodfæste på markedet.
4. Styrket internationalisering
Danmark kan ikke operere isoleret i en globaliseret verden. Derfor er det nødvendigt at styrke landets internationale samarbejde i alle sektorer, både politisk, økonomisk og kulturelt. I den nuværende periode har vi set styrket samarbejde inden for EU samt en øget tilstedeværelse på internationale markeder for danske virksomheder.
Som et resultat af de øgede samarbejdsindsatser i 2015-2018 perioden har Danmark skabt en stærkere platform for vækst og udvikling. Det fortsatte fokus på samarbejde mellem regioner, nationale institutioner og private aktører vil sikre, at Danmark forbliver konkurrencedygtig i en global økonomi og imødegår fremtidens udfordringer med bæredygtige løsninger.
I løbet af de seneste år har vi set et øget fokus på samarbejde mellem kommuner, regioner og nationale aktører i Danmark. I perioden 2015-2018 har der særligt været fokus på fire indsatsområder, hvor dette samarbejde er blevet intensiveret og forbedret for at sikre en stærkere økonomi, bedre velfærd og effektivitet.
1. Bedre rammevilkår for erhvervslivet
Erhvervslivet er rygraden i dansk økonomi, og derfor er det vigtigt at skabe de bedst mulige betingelser for virksomhedernes vækst og udvikling. Kommuner, regioner og regeringen har arbejdet sammen om at skabe et attraktivt erhvervsklima gennem en række initiativer, som for eksempel kompetenceløft af arbejdsstyrken, lettelser af administrative byrder og investeringer i infrastruktur.
2. Effektivisering af den offentlige sektor
For at sikre en bæredygtig økonomi er der behov for en effektiv og sammenhængende offentlig sektor. Derfor har kommuner og regioner koordineret nye tiltag for at reducere bureaukrati, optimere arbejdsgange og skabe synergi på tværs af sektorer. Dette har blandt andet inkluderet digitalisering og centralisering af processer samt deling af viden og ressourcer.
3. Styrkelse af den nationale sundhed
En stærk sundhedssektor er en grundlæggende forudsætning for en høj levestandard og en attraktiv velfærdsstat. Derfor har kommuner, regioner og regeringen arbejdet sammen om at skabe bedre muligheder for forebyggelse, behandling og rehabilitering. Der er blevet lagt vægt på samarbejde mellem aktørerne, inddragelse af patienterne og fokus på kvalitet fremfor kvantitet.
4. Fokus på uddannelse og beskæftigelse
For at sikre Danmarks konkurrenceevne er det nødvendigt med en veluddannet og kompetent arbejdsstyrke. Kommuner, regioner og regeringen har derfor prioriteret investeringer i uddannelses- og beskæftigelsesprojekter. Det handler både om at tiltrække internationale studerende og talenter, styrke den grundlæggende og erhvervsrettede uddannelse samt øge beskæftigelsen for særligt udsatte grupper.
Resultater viser, at samarbejdet mellem kommuner, regioner og regeringen i perioden 2015-2018 har medført positive ændringer på alle fire indsatsområder. Dog skal der også lægges vægt på løbende at justere strategier og målsætninger for at kunne imødekomme nye udfordringer og behov. Der er ingen tvivl om, at en fortsat stærk dialog på regionalt og nationalt niveau er en forudsætning for at opnå langsigtede positive resultater for Danmarks økonomi, velfærd og samfund.